Salam..
N3 raya ku bermula..hu hu..mungkin agak terlambat, tapi kira aci lah sbb masih dalam bulan syawal lagi kan..ok kita mulakan cerita pasal 'munjung' ye..dah menjadi teradisi orang Johor agaknya..orang 'jawa' la khususnya..adat memunjung atau menghantar makanan kepada jiran tetanga dan saudara mara seminggu sehingga menjelangnya syawal bagai dah menjadi kewajiban sejak zaman nenek moyang, tok kaduk lagi..alhamdulillah hingga kehari ini masih lagi dapat dikekalkan, bukan je sebagai satu sedekah tapi dapat juga mengeratkan silaturahim antara kami bersaudara, bezanya hari ini nampak lebih rinkas, dari segi masakan dan kaedah pembungkusan juga..
Kalau dulu2 dengan berjenis lauk pauk siap dengan mangkuk sia bagai (betul ke perkataan 'sia' itu) atau mangkuk tingkat, mangkuk ayun atau lebih jelas bahasa kami orang jawa 'RANTANG'lah...:)..tapi sekarang ini lebih ringkas...contoh masakan seperti nasi ayam, nasi tomato dan sebagainya..tapi untuk famely aku, kami tetap kekalkan teradisi dulu2, masak berjenis lauk pauk bezanya x lah berjenis2 sangat, cukuplah 2-3 jenis je..alhamdulillah...kaedah membungkus pun lebih ringkas, guna polistrin dan pelastik je..lebih mudah sebab kebanyakan rumah pun cuma ada paling banyak 2 je mangkuk tingkat ..sedangkan rumah yang nak di'punjung' kadang tu sampai 30-40 rumah..x ke jenuh nak berulang alik kan...so bila pakai polistrin lebih memudahkan..macam manapun mangkuk tingkat tetap digunakan juga, tapi lebih kepada untuk memunjung orang2 yang lebih senior...sebagai tanda penghormatan begitu..okeh..kita layan gambar persediaan untuk memunjung yeh...
N3 raya ku bermula..hu hu..mungkin agak terlambat, tapi kira aci lah sbb masih dalam bulan syawal lagi kan..ok kita mulakan cerita pasal 'munjung' ye..dah menjadi teradisi orang Johor agaknya..orang 'jawa' la khususnya..adat memunjung atau menghantar makanan kepada jiran tetanga dan saudara mara seminggu sehingga menjelangnya syawal bagai dah menjadi kewajiban sejak zaman nenek moyang, tok kaduk lagi..alhamdulillah hingga kehari ini masih lagi dapat dikekalkan, bukan je sebagai satu sedekah tapi dapat juga mengeratkan silaturahim antara kami bersaudara, bezanya hari ini nampak lebih rinkas, dari segi masakan dan kaedah pembungkusan juga..
Kalau dulu2 dengan berjenis lauk pauk siap dengan mangkuk sia bagai (betul ke perkataan 'sia' itu) atau mangkuk tingkat, mangkuk ayun atau lebih jelas bahasa kami orang jawa 'RANTANG'lah...:)..tapi sekarang ini lebih ringkas...contoh masakan seperti nasi ayam, nasi tomato dan sebagainya..tapi untuk famely aku, kami tetap kekalkan teradisi dulu2, masak berjenis lauk pauk bezanya x lah berjenis2 sangat, cukuplah 2-3 jenis je..alhamdulillah...kaedah membungkus pun lebih ringkas, guna polistrin dan pelastik je..lebih mudah sebab kebanyakan rumah pun cuma ada paling banyak 2 je mangkuk tingkat ..sedangkan rumah yang nak di'punjung' kadang tu sampai 30-40 rumah..x ke jenuh nak berulang alik kan...so bila pakai polistrin lebih memudahkan..macam manapun mangkuk tingkat tetap digunakan juga, tapi lebih kepada untuk memunjung orang2 yang lebih senior...sebagai tanda penghormatan begitu..okeh..kita layan gambar persediaan untuk memunjung yeh...
sesi mengisi ketupat..mak bersama kak uda..
aku dan yash cuma bantu tengok je..:)..tapi amek part lain la wey...banyak lagi kerja yang nak dibuek yo...ha ha..
antara yang dah siap dibungkus, daging masak kari, dan lauk lain ialah, sayur tumis, dan ayam masak merah..
masing-masing sibuk..mak lagi la kan...tuan rumah katakan..
itu dia..begitu khusyuk...he he...
bahagian penghantaran dijalankan oleh adik bungsu aku hadi dan yash...alhamdulillah bermula lebih kurang 7.00 pagi..sebelum asar semua selesai sudah..pengalaman yash pergi munjung..semua misti tanya "ini anaknya siapa??..".."lorh....dah besarnye...ye...!!!" he he...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan